top of page
תמונת הסופר/תעו"ד אורית יצחקי

בי"ד הרבני חייב גבר בכתובה של מיליון שקל – מדוע?

לאחר 34 שנות נישואין ושלושה ילדים, הגישה אישה תביעת גירושין כנגד בעלה שסעדה אותו ודאגה לו, לאחר שהבעל משך מספר שנים התחיל להיות חשדן כלפי אשתו: חשד בה שהיא מנהלת חיים כפולים, שיש לה מאהב. האישה שלא יכלה יותר לסבול את החיים עם הבעל עזבה את הבית והגישה תביעת גירושין נגדו. מה טען הבעל כנגד סכום הכתובה? ומדוע בית הדין חייב את הבעל בתשלום הכתובה עוד לפני שנתן לאישה גט?



המדובר בזוג שהיו נשואים 34 שנים. מצבו הבריאותו של הבעל לא היה כ"כ טוב כבר בתחילת הנישואין והוא הלך והחריף עם השנים. האיש סובל ממצב בריאותי קשה, עיוורון, לאחר שכליותיו הפסיקו לעבוד – נצרך לתרומת כליה ואף לקה במחלת הסרטן.


האישה סעדה את בעלה משך שנים רבות, ואף תרמה לו כליה. אלא שבשנים האחרונות לנישואים הבעל התחיל להיות חשדן כלפי אשתו. לאחר שהחיים עמו נהיו בלתי נסבלים עבורה, הגישה תביעת גירושין כנגד הבעל.


בבית הדין טענה האישה, כי הבעל דרש מהאישה לדווח לה איפה היא נמצאת, והקש ששבר את גב הגמל היה כשהבעל סיפר לה שהוא התקין מצלמות, ושהוא שם מצלמה בחדר השינה.


עוד טענה האישה, כי הבעל סירב לתת לה גישה למצלמות, ובכל ויכוח הוא היה מאיים בגירושין. הוא טען, כי יש לה מאהב, ודרש ממנה להפקיד את הטלפון הנייד שלה אצלו – והיא עשתה זאת, אל גם זה לא עזר והוא המשיך לטעון שהיא בוגדת בו. הוא אף הזמין לאישה משטרה באחד הלילות כשהיו הפסקות חשמל בבית כי חשב שיש גבר בבית.


הבעל לא הכחיש את הדברים האלה של האישה, ומאוחר יותר אף טען בבית הדין כי האישה חיה חיים כפולים.


במהלך ההליך המשפטי, בית הדין נוכח לדעת שהבעל אינו מעונין באשתו, ואינו אוהב אותה ומעכב את הגירושין וחייב אותו בגירושין בפברואר 2023.


האם האישה זכאית לכתובה?


הבעל טען, כי האישה אינה זכאית לכתובה מאחר שהגירושין יצאו ממנה – היא עזבה את הבית, היא מנהלת חיים כפולים.


בית הדין קבע, כי לטענות הבעל כלפי האישה אין בסיס. לא רק זאת – בית הדין ראה בהתנהגות הבעל כפיות טובה כלפי האישה שתמכה בו, סעדה אותו, תרמה לו כליה ובמקום זאת – הוא חושד בה ומעליל עליה עלילות מרושעות וחסרות בסיס.


עוד קבע בית הדין, כי לאישה יש עילות רבות לתבוע גירושין מהבעל ולקבל את כתובתה – מצבו הבריאותי של האיש, עיוורונו, נכותו, הוא אינו מסוגל לפרנס ובעיקר אינו מסוגל לקיים יחסי אישות. בית הדין קבע שלזכות האישה ייאמר שהיא חלה על כל אלה – עזרה וסעדה את האיש במסירות נפש ואף תרמה לו איבר מגופה, ושמרה על שלום הבית משך כל השנים.


אולם בשל התנהגות הבעל בשנים האחרונות, הקנאות האובססיבית כלפיה, רדיפתו אותה והשמצת האישה בדברים שאין להם שחר, היא כבר אינה מוכנה להמשיך ולמחול ולסבול את כל זאת. משכך, קבע בית הדין, כי כשעזבה את הבעל פעלה כדין, והגירושין לא יצאו ממנה אלא ממנו והבעל חייב במלוא הכתובה.

 

לקריאה נוספת על  כתובה:

 

האם כתובה של מיליון שקל היא כתובה מופרזת?


הבעל טען, כי מדובר בכתובה מופרזת, אולם פוסקים רבים דחו את הטענה של כתובה מופרזת ומאחר שהבעל התחייב בכתובה בסך של מיליון ש"ח בעוד שאף אחד לא חייב אותו, עליו הראיה שלא התכוון לכך באמת.


עוד קבע בית הדין, כי "הרבנות הראשית פרסמה בעבר שלא לכתוב כתובות מעל מיליון ₪, ואם כן סך זה של מיליון ₪ הינו עדיין בגדר הסביר".

 

איך ניתן לגבות כתובה לפני הגט?


בית הדין מציין, כי לכאורה דין הכתובה להיגבות רק אחרי הגירושין או במות הבעל, ומאחר שהצדדים לא התגרשו איך אפשר לפסוק לאישה לגבות את הכתובה באופן מיידי? בית הדין מוצא תימוכין במסכת כתובה, שניתן יהיה להוציא מהבעל את הכתובה לאלתר.

במקרה זה, קבע בית הדין שהבעל חייב לתת את כתובתה מיידית על אף שלא גירש אותה.

בית הדין חייב את האיש לשלם לאישה את מלוא סך הכתובה שלה בסך של מיליון שקלים.

 

נקודות מעניינות בפסק הדין:

- בית הדין לא רק פוסק לטובת האישה, אלא גם מותח ביקורת חריפה על האיש, ומתאר אותו כמי שפועל בכפיות טובה ובתוקפנות כלפי אשתו.


- בית הדין מכיר בעילות רבות שהיו לאישה לתבוע גירושין, אך מוקיר אותה על נכונותה לסבול במשך שנים רבות למען שלום הבית.


- פסק הדין משקף גישה הולכת ומתפתחת בהלכה המתייחסת למצבים בהם אישה סובלת מבעל שמתנהג בצורה לא הולמת, ובפרט במקרים של קנאה וקנאות קיצונית.


אין ספק, שבית הדין מציג גישה פחות סלחנית כלפי בעלים שמעכבים גירושין ומעלילים על נשותיהם, ונותן עדיפות לרווחת האישה.



צריכים ייעוץ בנושא כתובה? התקשרו לעו"ד אורית יצחקי 0548083174

או צרו קשר דרך האתר


בית הדין הרבני האזורי ירושלים 1300138/2







Comments


bottom of page