top of page

להט"ב: הצהרה בבנק הזרע והשפעתו על קבלת צו הורות פסיקתי

  • תמונת הסופר/ת: עו"ד אורית יצחקי
    עו"ד אורית יצחקי
  • 3 בפבר׳
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 4 בפבר׳

הצהרה אחת חשובה - פתיחת תיק משותף בבנק הזרע היא לא רק צעד ביורוקרטי, אלא מהלך שיכול להקל משמעותית על הכרה בהורות וקבלת צו הורות פסיקתי. איך הצעד הזה משפיע על צו הורות פסיקתי, ולמה הוא חוסך לזוגות נשים זמן ודאגות? מה שצריך לדעת על פתיחת תיק משותף בבנק הזרע, איך בית המשפט לענייני משפחה מתייחס לסוגיה זו, ולמה לא כדאי להקל בה ראש




בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בתחום המשפטי והבריאותי בישראל בכל הנוגע להורות לזוגות נשים. זוגות חד-מיניות המעוניינות להביא ילדים לעולם נדרשות לעבור תהליך מורכב, הכולל בחירת תורם זרע, טיפולי הזרעה, לעתים אף טיפולי פוריות ולבסוף, הליך משפטי לקבלת צו הורות פסיקתי, המכיר באופן רשמי בזוגתה של האם הביולוגית כהורה נוסף לילד.


אחת הסוגיות המרכזיות שנידונו בהקשר זה היא פתיחת תיק משותף בבנק הזרע לשתי בנות זוג בעת רכישת מנות זרע מבנק הזרע, והשלכות ההצהרה על קבלת צו ההורות הפסיקתי. בית המשפט בתמ"ש 39031-09-21 קבע, כי "אחד מתנאי ההורות קובע כי יש לחתום על טופס הצהרה בבנק הזרע או אישור פתיחת תיק משותף". בתיק זה, טענה הנתבעת, האם הביולוגית, כי "התיק בבנק הזרע נפתח רק על שמה ועל כן אין כל טופס הצהרה בבנק הרע או אישור המעידים על כך שהתיק נפתח במשותף". משכך, למעשה, עובדה זו מחזקת את טענתה כי התובעת לא היתה שותפה להוריית הקטינה.


פתיחת תיק משותף בבנק הזרע מהווה בבית המשפט מסמך חשוב שמחזק את את הכוונה המשותפת של הצדדים להביא את הילד או ילדה לעולם, רצון אמיתי של שני בנות הזוג לגדל ילד או ילדה משותפים במסגרת תקופת הזוגיות ביניהן.


מהו צו הורות פסיקתי, ומדוע הוא חשוב?


צו הורות פסיקתי הוא צו שניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה ומעניק הכרה משפטית בהורותו של בן / בת הזוג שאינו ביולוגי. הצורך בצו זה נובע מהעובדה כי החוק הישראלי טרם מכיר בזכותם האוטומטית של בני זוג מאותו מין להיות מוכרים כהורים משותפים מיד עם לידת הילד.


בעוד שזוגות הטרוסקסואלים אינם נדרשים להליך משפטי לצורך הכרה בהורותם המשותפת, זוגות נשים נדרשות להגיש בקשה לקבלת צו ההורות ולעיתים גם דיון בבית המשפט. מתן הצו תלוי במספר גורמים, בהם הוכחת הכוונה המשותפת של שתי בנות הזוג לשמש כהורים, יצירת קשר הורי בפועל עם הילד והצגת מסמכים רלוונטיים.


בתי המשפט כבר קבעו לא אחת, כי צו הורות פסיקתי נשען על הסכמה בין הצדדים שנוצרת מתוך כוונה משותפת להביא ילד לעולם, ולגדל אותו כיחידה משפחתית אחת. הרעיון העומד בבסיס מוסד צו ההורות הפסיקתי הוא כי הילד שבעניינו דנים הגיע לעולם מתוך מערכת יחסים זוגית כנה. צו זה הוא למעשה ביטוי משפטי למציאות. צו הורות פסיקתי ניתן בהליך לבימ"ש אני מוגש מטעם שתי בנות הזוג.


פתיחת תיק משותף בבנק הזרע – המשמעות המשפטית


פתיחת תיק משותף בבנק הזרע מהווה ראיה משמעותית לרצונן של שתי בנות הזוג להיות שותפות מלאות בהורות העתידית על הילד. הצהרה זו יכולה לשמש כראיה מכרעת בבית המשפט בבואו לבחון את הבקשה לצו הורות פסיקתי.

כאשר שתי בנות הזוג חותמות על מסמכים המעידים כי הן פותחות תיק משותף בבנק הזרע, הן מצהירות למעשה כי הן שותפות מלאות בהחלטה להביא ילד לעולם. הדבר עשוי להקל משמעותית על הליך קבלת צו ההורות הפסיקתי, משום שהוא מחזק את טענת ההורות המשותפת שהתקבלה כבר בשלב הראשוני של התהליך.


התנגדויות חלק מבתי החולים בעבר


בחודש מאי 2023 פורסם, כי משרד הבריאות חידד את ההנחיות לבתי החולים והורה להם לאשר פתיחת תיק משותף לזוגות נשים בבנקי הזרע, זאת בשל סירוב חלק מבתי החולים לעשות כן. למרבה הצער, התנהלות בה חלק מבתי החולים סירבו לפתוח תיק משותף לזוג נשים להט"ביות הוא בבחינת אפליה וחוסר שיוויון.


אין ספק, שבשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית, אשר מאפשרת לזוגות נשים להצהיר על כוונתן להביא ילד לעולם במשותף כבר בשלב רכישת הזרע, לפתוח תיק משותף בבנק הזרע ומעבר תרומת זרע בין שתי בנות הזוג.



פתיחת תיק משותף בבנק הזרע


הצהרה בבנק הזרע מסייעת משמעותית לזוגות נשים שמעוניינות להרחיב את התא המשפחתי ולהביא ילדים לעולם בכמה מישורים:


  1. חיזוק ההכרה המשפטית בהורות המשותפת: פתיחת תיק משותף עשויה להקל משמעותית על הליך קבלת צו הורות פסיקתי.

  2. קיצור משך ההליכים המשפטיים: כאשר יש ראיה ברורה לכוונה המשותפת של שתי בנות הזוג להיות אמהות מקצר ומסייע בידי בית המשפט במתן צו הורות פסיקתי.

  3. הגנה מפני מחלוקות עתידיות: ההצהרה בבנק הזרע ופתיחת התיק המשותף מאפשרת תיעוד מסודר באופן שמביא לידי ביטוי בצורה מובהקת את הכוונה המשותפת של בנות הזוג להוריית הילד והרחבת המשפחה, כך שבעתיד לא ניתן יהיה לטעון אחרת.

  4. מתן אפשרות לשימוש באותו תורם: פתיחת תיק משותף מאפשרת שימוש באותו תורם זרע לשתיהן, דבר שמאפשר לילדים של שתי בנות הזוג להיות קרובים מבחינה גנטית.

 

מתי מבינים באמת את המשמעות הקריטית של פתיחת תיק משותף בבנק הזרע? 


המשמעות הקריטית של פתיחת תיק משותף בבנק הזרע באה לידי ביטוי בעת פרידה ובמצב שהילד שנולד לתא המשפחתי לא נרשם כילד של בת הזוג הלא-ביולוגית. בדיוק במצב הזה, בת הזוג לא ביולוגית תגיש תביעה לבית המשפט ותדרש להוכיח לבית המשפט כי היא זכאית לקבל צו הורות פסיקתי וכי הוריית הילד נעשתה מתוך כוונה משותפת להורות משותפת.


בת הזוג הלא ביולוגית תדרש לבסס בראיות את הכוונה המשותפת של שתי בנות הזוג להרחיב את התא המשפחתי ולהיות אמהות באופן שמסמכים בין היתר כגון אישור המעיד כי התיק בבנק הזרע נפתח במשותף על ידי שתי בנות הזוג, הוכחה פוזיטיבית למימון משותף של הליכי הפוריות מתוך כוונה ליצירת הריון משותף, הסכם הורות המבסס כוונה משותפת להורות יהיו ראיות שיסייעו בידה לקבל צו הורות פסיקתי.


חשיבות ההתאמה המשפטית למצב המשפחתי


למרות ההתקדמות המשמעותית בתחום, ישנם עדיין פערים משפטיים הדורשים הסדרה נוספת. לדוגמה, צו ההורות הפסיקתי אינו ניתן באופן אוטומטי, אלא מחייב פנייה לבית המשפט, מה שעלול להוות נטל משפטי נוסף על זוגות נשים.


כדי להקל על התהליך, ישנם ארגונים הפועלים למען הכרה אוטומטית בהורות של זוגות נשים, כך שצו ההורות יינתן מיד עם לידת הילד, בדומה לרישום הורים הטרוסקסואלים. הפעולות למען הכרה ברישום אוטומטי של האמהות – ולא באופן של פניה לבית המשפט – עוד לא נשאו פרי. אין ספק, שמדובר בדבר שיכול לשנות משמעותית את חייהן של משפחות להט"ב בישראל.


לסיכום


פתיחת תיק משותף בבנק הזרע היא צעד משמעותי המסייע לזוגות נשים במסלול להכרה חוקית בהורותן. הצהרה משותפת זו יכולה לשמש כראיה חשובה ומהותית בקבלת צו הורות פסיקתי, אשר נדרש להכרה רשמית בהורותה של בת הזוג הלא-ביולוגית. למרות ההתנגדויות בעבר מצד חלק קטן מבתי החולים, הנחיות משרד הבריאות מקדמות כיום גישה שוויונית יותר ומאפשרות לזוגות נשים להצהיר על כוונתן המשותפת להביא ילד לעולם, דבר שמקל על התהליך המשפטי והביורוקרטי.


למרות ההתקדמות, ישנם עדיין פערים משפטיים המכבידים על משפחות להט"ב, והמאבק לשוויון מלא בהכרה בהורות טרם הסתיים. עם זאת, פתיחת תיק משותף בבנק הזרע מהווה צעד משמעותי בדרך להכרה משפטית בהורות המשותפת, ומעניקה לבנות הזוג ודאות משפטית וביטחון משפחתי בעתיד.


החלטתן להרחיב את התא המשפחתי? זה בהחלט מרגש. אל תפעלו לבד. התייעצו ביחד עם עו"ד הבקיא בהיבט המשפטי של קהילת הלהט"ב והמשמעויות של ההחלטות שלכן עוד טרם ההיריון.


אתן נמצאות סמוך ללידה או לאחריה? נפלא. פעלו להוצאת צו הורות פסיקתי עבור בת הזוג האמא הלא ביולוגית.


לייעוץ ללא התחייבות, מוזמנות ליצור קשר עם עו"ד אורית יצחקי באופן ישיר ואישי בנייד 054-8083174.



פתיחת תיק משותף בבנק הזרע / צו הורות פסיקתי
פתיחת תיק משותף בבנק הזרע / צו הורות פסיקתי




 
 
 

Comments


bottom of page