top of page
תמונת הסופר/תעו"ד אורית יצחקי

מזונות ילדים עד גיל 6: מדוע בית המשפט המחוזי העלה את המזונות הזמניים?

העלאת דמי מזונות ילדים זמניים בבית המשפט המחוזי: פסיקה עדכנית שנוגעת לחובת האב לשאת במזונות מינימליים עבור ילדים עד גיל 6, תוך קביעה כי המזונות אינם תלויים במצב הכלכלי של ההורים. מדוע העלה בית המשפט המחוזי את המזונות הזמניים של קטינה בת 3 לסכום של יותר מ-3,000 ש"ח בחודש?


בפסק-דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב העלה בית המשפט המחוזי את דמי המזונות הזמניים לילדה בת 3 מסכום של 1,000 ש"ח שנקבעו בבית המשפט לענייני משפחה לסכום של 3089 ש"ח.


המדובר בהורים שהיו בקשר זוגי קצר ממנו נולדה בתם המשותפת. ההורים לא היו בקשר הורי רציף במשך השנים הראשונות לחייה של הקטינה, וכתוצאה מכך, האב לא לקח חלק פעיל בחיי הילדה. המקרה עוסק בשאלות עקרוניות הנוגעות לחובת האב במזונות ילדים, במיוחד כאשר מדובר בילד מתחת לגיל 6, ובמקרה זה תוך מתן התייחסות למצב בו לא היה קשר הורי של האב עם בתו, כאשר בהמשך החל הליך בניה מדורג של קשר בין האב לבין הילדה.


האישה ערערה לבית המשפט המחוזי בשל כך שדמי המזונות הזמניים שנקבעו ע"י בית המשפט לענייני משפחה לא מספיקים עבור הצרכים הבסיסיים והמינימליים של הילדה, ולא רק זאת בית המשפט לא פסק מדור ואחזקת מדור לקטינה.


האב טען, בין היתר, כי מדובר במקרה קיצוני שח מניעת קשר וניכור הורי, ויש לקבוע מזונות מופחתים כדי לתמרץ את האמא להפסיק את הניכור ההורי.


עוד טען האב, כי פסיקת בית המשפט לסכום מזונות נמוך נובעת מהניכור ההורי החמור מצד האם ומניעת הקשר שלו עם הקטינה. לא רק זאת, אלא האמא יכולה להמשיך ולשלם את הוצאות הילדה כפי שעשתה במהלך שנות חיי הילדה, שלוש השנים האחרונות.


הפסיקה בנושא מזונות ילדים ופסיקה עדכנית


בישראל, חיוב האב במזונות ילדים מעוגן בחוק המזונות, אשר מפנה את חיובו של אב יהודי לעקרונות הדין העברי. על פי הדין העברי, אב יהודי חייב לשאת במזונותיהם של ילדיו עד גיל 6. מדובר במזונות מינימליים שמכסים את הצרכים ההכרחיים של הילד. בית המשפט המחוזי הדגיש, כי מדובר במזונות מינימליים ואחידים, והם אינם תלויים במצב הכלכלי של ההורים. מדובר בסכום שמטרתו להבטיח את הצרכים הבסיסיים של הילד – מזון, לבוש, טיפול רפואי, מדור וכו'.


בעבר, הסכום שהיה נפסק בגין מזונות ילדים עד גיל 6 היה בסביבות 1,300-1,400 ש"ח לחודש, אך לאור יוקר המחיה בתי המשפט העלו את הסכום, ולפיכך כיום מדובר על סך של לפחות 1,600 ש"ח. בית המשפט המחוזי בפסק דין זה קבע כי יש ל את המזונות לסכום של 1800-1900 ש"ח לחודש.


עוד קבע בית המשפט המחוזי בנוסף לדמי המזונות כי "על האב היהודי לשלם את חלקו היחסי של הקטין בעלות המדור והחזקת המדור של האם.... וכן חיוב מדין צדקה לגבי צרכים שאינם הכרחיים".  


במקרה הנדון, פסק בית המשפט המחוזי את המזונות הזמניים בסכום של 3,089 ש"ח לחודש, סכום שהכיל את כל הצרכים הבסיסיים של הילדה, בנוסף לעלות המדור והחזקת המדור של האם, שהיו חלק מהוצאותיה. בית המשפט ציין כי המזונות הזמניים שנפסקו בבית המשפט לענייני משפחה בסך 1,000 ש"ח בלבד לא היו מספקים את הצרכים המינימליים של הקטינה.


הסכום המינימלי למזונות ילדים – עקרונות ופסיקה


לאור פסיקת בית המשפט, עלה הנושא של הסכום המינימלי למזונות ילדים שוב לסדר היום המשפטי. כידוע, התנהלות ההורים יכולה להשפיע על פסיקת מזונות במיוחד כאשר ישנה מניעת קשר בין ההורה לבין הילד או סרבנות קשר. במקרה זה, האב טען כי יש להוריד את סכום המזונות באופן זמני נוכח מניעת הקשר מצד האם, אשר לא שיתפה פעולה בתחילת ההליך לשם יצירת קשר בינו לבין הקטינה. האם טענה כי הסכום שנפסק עבור מזונות זמניים לילדה אינו מכסה את הצרכים הבסיסיים והמינימליים של הילדה.


בית המשפט המחוזי דחה את טענות האב, וקבע כי כל ההסברים שהציג לא הצליחו לשנות את העובדה שהאב חייב לשאת במזונות הכרחיים לבתו, גם אם יש בעיות בקשר עם האם .מזונות ילדים אינם תלויים בהסכמת שני ההורים, אלא מחויבים על פי החוק שמפנה לדין האישי, ולכן המזונות שפסק בית המשפט המחוזי היוו את הסכום שכלל את דמי המזונות, מדור ואחזקת מדור באופן שמבטיח את טובת הילדה.


המחלוקות בין הצדדים והשלכות על פסיקת המזונות


ההליך המשפטי נמשך בשל המחלוקות בין הצדדים, כאשר כל צד הציג ראיות והסברים מנוגדים. האב טען כי המזונות הזמניים צריכים להיות מופחתים לאור מניעת קשר ואף ניכור הורי מצד האם, והדגיש כי אין הצדקה להטיל עליו חובת מזונות מלאה כל עוד אין קשר משמעותי בינו לבין הילדה. האם טענה כי כל נטל מזונות הקטינה, כולל מדור והחזקת המדור, מוטל עליה בלבד, שכן הקטינה נמצאת במשמורתה הבלעדית. למעשה, בית המשפט הבהיר כי פסיקת מזונות זמניים אינה בהכרח תלויה בתנאי הסף של קיום קשר הורי.


משמעות פסק הדין


פסק הדין למעשה מדגיש ומצביע על חובת האב למזונות ילדים עד גיל 6, הוא קובע כי מדובר בסכום אחיד ומינימלי שאינו תלוי במצב הכלכלי של האב או במצב הכלכלי של האם. פסיקה זו, שאומנם עוסקת במזונות זמניים, אולם מדגישה את חובת האב להבטיח את צרכי הילד הבסיסיים, גם אם היה נתק הורי בין הורה לילד, גם כשיש טענות לניכור הורי, וגם כאשר הקשר ההורי לא נבנה בצורה מספקת.


המשמעות הנוספת היא היא שגם במקרים בהם קיימת סרבנות קשר הכלל הוא כי הורה ימשיך להיות מחויב במזונות, ולא יהיה פטור מתשלום המזונות המינימליים הנדרשים.


לסיכום


פסק-דין זה מהווה ציון דרך חשוב בהבנת ההתמודדות עם מזונות ילדים עד גיל 6 והחובה האבסולוטית של האב לשאת במזונות ילדים, גם כאשר יש מניעת קשר הורי מצד אחד מההורים. בית המשפט המחוזי ציין כי מזונות מינימליים עבור קטין אינם תלויים במצבו הכלכלי של ההורה, אלא נדרשים על פי הדין העברי למילוי הצרכים הבסיסיים של הילד. פסק-דין זה עשוי להשפיע על תביעות דומות בעתיד ולקבוע את הדרך בה יתמודדו בתי המשפט עם מזונות זמניים בכלל ובמקרים של טענות לניכור הורי או מניעת קשר הורי בפרט.


רמ"ש 21199-12-24

 

מזונות ילדים עד גיל 6

Comentários


bottom of page