נישואים קצרים: לא עשה הסכם ממון, וגרושתו תקבל חצי דירה
"הייתי אולי טיפש ולא עשיתי הסכם", כך העיד על עצמו גבר בהליך משפטי לאחר שרכש דירה ורשם את אשתו כבעלים במשותף במחצית. הצדדים היו נשואים שנה ושמונה חודשים בלבד, אבל זה לא עזר לגבר שטען שהאישה התחתנה איתו שלא בתום לב, והיא לא הביאה פרוטה שחוקה לרכישת הדירה. מדוע קבע כך בית המשפט? ואיך ניתן היה למנוע מהאישה לקבל חצי דירה?
שנה ו-8 חודשים בלבד של נישואים הספיקו לזוג כדי לחוות משבר שהוביל להגשת תביעה מצד האישה לפרק את השיתוף בדירה שנרכשה מכספים של הבעל, וגם לקבל חצי מהדירה.
האישה טענה, כי הדירה נרכשה ע"י הצדדים, עברה שיפוץ נרחב, ונלקחה משכנתא לצורך רכישתה. בנוסף טענה, כי נרשמה ע"ש הצדדים בחלקים שווים ממועד הרכישה, והיא למעשה בבעלותם המשותפת של הצדדים. האישה הודתה בבית המשפט, כי היא לא העבירה אף לא שקל אחד לצורך רכישת הדירה.
הגבר ביקש מבית המשפט לדחות את התביעה וכי בשל כך שמדובר בנישואים קצרים יש להשאיר את הדירה בבעלותו הבלעדית, ולכל היותר – אם בית המשפט יקבע כי מגיע לאישה חלק, אז לקבוע חלוקה ביחס של 90% לו ו-10% לאישה.
בנוסף, טען הגבר כי האישה לא הביאה ולו שקל אחד לשם רכישת הדירה, והכספים ששימשו לרכישת הדירה הם כספים שהתקבלו ממכירת הדירה של הגבר שהיתה בבעלותו עוד טרם הנישואין, ומשכך אין המדובר בנכס שיש לאזן אותו בין הצדדים לעת הגירושין. זאת ועוד, האישה לא עבדה במהלך הנישואים, ולמעשה עשתה לו "תרגיל עוקץ". הגבר טען, כי האישה תכננה להתחתן איתו כדי להתעשר על חשבונו ואחרי שהזכויות נרשמו על שמה היא החליטה להתגרש.
בית המשפט לענייני משפחה באשדוד, כב' השופט, רמי בז'ה (בתיק תלה"מ 4254-02-22), דחה טענת גבר להותיר את הדירה בבעלותו בלבד. בית המשפט קבע, שמרגע הרכישה הצדדים נרשמו כבעלי זכויות שוות בהסכם המכר, והדירה נרכשה מלכתחילה כדירה משותפת.
בית המשפט קבע, כי מאחר ואין הסכם ממון בין השניים, חל עליהם חוק יחסי ממון. משכך במקרה זה, גם אם הגבר הביא כספים ממכירת דירה קודמת שהיתה בבעלותו (עוד לפני שהתחתן עם האישה),וגם אם האישה לא הביאה כספים (במקרה זה, לא שילמה שקל אחד) – אין בכך לשלול את זכויותיה של האישה בדירה.
משכך קבע, בית המשפט כי האישה היא בעלים במשותף עם הגבר, ובאופן שווה.
איך היה ניתן למנוע מהאישה לקבל חצי מהדירה? באמצעות הסכם ממון. הגבר לא ערך הסכם ממון עם האישה כדי להבטיח את כל הכספים שלו. אם היה עורך הסכם ממון ומבטיח הכספים, בעת גירושין היה מבטיח את כל הנכסים שצבר לפני הנישואים – גם את כספי הדירה, וגם נכסים נוספים לו רצה, כגון: זכויות סוציאליות, פנסיות, רכב, ועוד.
Comments