top of page
תמונת הסופר/תעו"ד אורית יצחקי

תביעה למזונות ילדים: מה שחשוב לדעת

עודכן: 6 בינו׳

תביעה למזונות ילדים – מה שצריך לדעת על ההליך, ההבדלים בין הערכאות - בית המשפט לענייני משפחה לבית הדין הרבני בסוגיית דמי מזונות, ומה צריך לדעת בנוגע לכתב תביעה למזונות ילדים



תביעה למזונות ילדים היא אחת התביעות השכיחות ביותר בתחום דיני המשפחה. מדובר בזכות בסיסית של הילדים לקבל תמיכה כלכלית מהוריהם, גם כאשר ההורים מתגוררים בנפרד או שכבר מתגרשים. אז איך מתנהלת תביעת מזונות ומה חשוב לדעת על התהליך? המדריך הזה נכתב באופן כללי ואין להסיק ממנו על מצבכם. דמי המזונות במדינת ישראל הוא נושא מורכב וסבוך גם כך. אם יש לכם שאלה או התלבטות פנו לייעוץ משפטי.


מהו כתב תביעה למזונות?

כאשר אחד ההורים אינו מקיים את חובתו לתשלום דמי מזונות, ההורה השני רשאי להגיש כתב תביעה למזונות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. כתב תביעה למזונות היא תביעה מתוך סדרת תביעות שמוגשות לערכאה השיפוטית על מנת לחייב את ההורה השני, בד"כ האב, לשלם מזונות לידי האם לשם מימון צורכי הילדים.


בית המשפט רואה בתביעת מזונות תביעה כספית לכל דבר, כזו שיש חובה להוכיח אותה. כתב התביעה חייב לכלול פרטים על הכנסות ההורים, הוצאות הילדים, צרכיהם המיוחדים והסדרי זמני השהות. בד"כ לתביעת המזונות מצורפת גם בקשה מזונות זמניים כדי להבטיח תמיכה מיידית וסיפוק צורכי הקטינים עד להכרעה הסופית בתיק.


מה ההבדל בין תביעת מזונות בבית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני?

כאשר נדרשים להגיש תביעת מזונות ילדים, יש לבחור בין שתי ערכאות:


1.    בית המשפט לענייני משפחה:  היא הערכאה האזרחית, ובית המשפט רואה בתביעת המזונות תביעה כספית לכל דבר שיש צורך להוכיח אותה. בית המשפט בוחן את הכנסות ההורים ויחס ההכנסות בין ההורים, הכנסותיהם הפנויות, זמני השהות של הילדים אצל ההורים וצורכי הילדים. טובת הילד עומדת לנגד עיני בית המשפט כל הזמן, ובצורך להבטיח את רווחתו הכלכלית.


2.    בית הדין הרבני:  הערכאה הדתית, פועלת על פי עקרונות ההלכה היהודית. בית הדין רואה באב כמי שחייב במזונות ילדיו הקטינים כנקודת המוצא.


בשל ההבדלים המובנים בין הערכאה האזרחית (חילונית) לדתית ייתכנו פערים בין החלטות שתי הערכאות, ולכן בחירת המקום שבו תוגש התביעה היא קריטית. בחירת הערכאה הנכונה תלויה בנסיבות המקרה הספציפי, ומשכך מומלץ להיוועץ בעורך דין כדי לקבל החלטה מושכלת, ולא לפעול באופן עצמאי.


מהם דמי מזונות וכיצד הם נקבעים?

דמי מזונות הם סכום כספי שהורה חייב לשלם עבור צורכי הילדים. הסכום נקבע בהתאם לפרמטרים שונים, כמו גיל הילדים, רמת החיים שאליה הורגלו, צרכים בסיסיים כמו מזון, ביגוד וחינוך, ולעיתים גם צרכים מיוחדים כגון טיפולים רפואיים.


יש התייחסות גם להכנסות ההורים וליכולת הכלכלית שלהם. חשוב להדגיש כי אין סכום אחיד לדמי המזונות וכל מקרה נבחן לגופו. לעיתים, ניתן להגיש בקשה לשינוי גובה דמי מזונות במצב של שינוי נסיבות מהותי.


מדור ומזונות: האם יש קשר ביניהם?

אז מה ההבדל בין המזונות, אחזקת המדור והמדור? דמי המזונות כוללים את צורכי הילדים כולל מזון והגיינה, ביגוד והנעלה, חינוך בסיסי, קופ"ח בסיסי, נסיעות, וגם את הוצאות אחזקת המדור כגון: מים, ארנונה, חשמל, ועד בית, גז וכיוצ"ב.


מושג ה"מדור" מתייחס לדמי השכירות או המשכנתא. במסגרת תביעת המזונות, בית המשפט נותן את הדעת על תשלום הוצאות המדור, קורת הגג, עבור הילדים. בד"כ נקבע 30% מדור עבור ילד אחד, 40% עבור שני ילדים, ו-50% עבור שלושה ילדים ומעלה.


בילדים מעל גיל 6, בית המשפט פוסק לפי בע"מ 919/15 ולפיה שני ההורים חייבים במזונות הילדים מדין צדקה, תוך שהחלוקה ביניהם תקבע ע"פ יכולותיהם הכלכליות מכל המקורות העומדים לרשותם לרבות שכר עבודה, זמני שהות ומכלול נסיבות המקרה. בדמי מזונות לילדים מעל גיל 6, בית המשפט עושה אבחנה בין הוצאות תלויות שהות להוצאות שאינן תלויות שהות.


צריך לדעת ולהבין, שבפסיקת מזונות הילדים בית המשפט מפעיל גם את שיקול הדעת שלו, ולא פוסק רק על פי נוסחאות אריתמטיות ומספרים יבשים.


מתי ניתן להגיש תביעת מזונות?

את התביעה ניתן להגיש בכל שלב, החל מהפרידה ועד הגיעם של הילדים לגיל 18. לאחר גיל 18 ועד גיל 21 ניתן להגיש לבית המשפט בקשה להשתתפות בהוצאות הילדים שבתקופה זו הם כבר בגירים.

ככל שהתביעה הוגשה כשהילדים קטינים, אזי בית המשפט כבר ייתן מענה מראש לתקופה שמגיל 18 לגיל 21 של הילדים, בתקופה זו גובה דמי המזונות יורד לשליש. יחד עם זאת, חשוב להגיש את התביעה בהקדם האפשרי כדי להבטיח שהילדים יקבלו את התמיכה הנדרשת ומילוי צורכיהם מרגע הפרידה.


במידה ויש צורך בשינויים לאחר פסיקת המזונות, ניתן להגיש בקשה להפחתת מזונות או הגדלת מזונות, תלוי בנסיבות. הגשת תביעות מסוג זה דורשות מהתובע/ת להוכיח שינוי נסיבות מהותי, שאם לא – בית המשפט לא יקבל את התביעה והמזונות יישארו על כנם.


נקודות חשובות להגשת כתב תביעה למזונות:

1.    איסוף מסמכים: דאגו לכלול מסמכים פיננסיים, תלושי שכר, קבלות והוכחות להוצאות הילדים.

2.    ייעוץ משפטי: פנו לעורך דין מנוסה בדיני משפחה כדי שייצג אתכם ויגיש עבורכם תביעה שתכיל את כל הטענות הרלוונטיות.

3.    מעקב ותיעוד: שמרו תיעוד של כל ההתנהלות מול הצד השני, לרבות הודעות ושיחות.

 

לסיכום, הגשת תביעת מזונות היא צעד חשוב להבטחת צורכי הילדים ומשכך את רווחתם. תהליך זה עשוי להיות מורכב מבחינה משפטית ורגשית, ולכן מומלץ להסתייע בעורך דין שמתמחה בתחום. אם אתם זקוקים לייעוץ או ייצוג משפטי בנושא זה, צרו קשר עם משרדנו ונשמח לעזור לכם לשמור על זכויותיכם וזכויות ילדיכם.


לפרטים נוספים ותיאום פגישה אישית, צרו קשר עוד היום!




מזונות ילדים

Commentaires


bottom of page